Strømper med hul ved tåen

Stoppe strømper

Sådan stopper du huller i dine strømper

Vi kender alle den irriterende følelse af at have et hul i en strømpe. Desværre skér det også for bambus strømper. Så hvordan er det egentlig man kan stoppe strømper?

Vi kender alle den irriterende følelse af at have et hul i en strømpe, og selv kvalitets strømper går før eller siden i stykker. De fleste tænker nok: Hvorfor skal jeg reparere en strømpe, når det ikke er dyrt at købe et nyt par? At reparere et hul i en strømpe er ikke svært, og så er det bedre for miljøet end at købe nye. Er det ikke grund nok? Dermed ikke sagt, at du skal fortsætte med at reparere på strømper, der allerede har 5-6 huller,. Ved at stoppe små huller i strømper af høj kvalitet, kan forlænge levetiden betragteligt. Du hjælper både vores fælles miljø og du sparer penge.

Det er både billigere og hurtigere at reparere gamle strømper end at købe nye og stopning af strømper er ikke svært. Det kræver blot lidt finger færdighed med nål og tråd og så lidt tålmodighed til at sætte sig ind i, hvordan man gør.

Hvorfor overhovedet stoppe strømper?

Målet med at stoppe strømper er ikke nødvendigvis at skulle reparere dem gentagende gange, indtil der er mere af din egen sytråd end af den oprindelige strømpe. Det handler blot om at forlænge livet på dine strømper ved at lave små reperationer af dit tøj, når det er nødvendigt i stedet for at smide det ud. Det er både billigere og hurtigere at reparere dine strømper selv. Herunder finder du en hurtig guide til, hvordan du nemt kan reparere dine strømper. På denne måde kan du spare penge og hjælpe med at beskytte miljøet ved ikke at smide dine ellers brugbare strømper ud.

Ting du skal bruge i vores stoppe-strømper-guide:

  • Sytråd
  • Synål
  • En rund genstand: F.eks. en tennisbold, en elpære eller en af de små champignonformede træting, som er specielt lavet til at stoppe strømper med
  • En strømpe med hul i   
Strømpe med hul i tåen

Step 1:

Først skal du finde en sytråd, der passer i farven på strømpe.

(Vi bruger sort i denne stoppe-strømper-guide, for at gøre det nemmere at se). Klip et passende stykke tråd – ca. 2 armlængder – og tråd nu nålen og læg tråden dobbelt. 

Step 2:

Stik nu tennisbolden eller elpæren ind i strømpen, så den strækker strømpen ud og gør det nemt at tilgå hullet. Sno strømpen stramt sammen derunder, så den ikke kan rykke sig rundt mens du syer. For at undgå tråde, der stikker ud, bør du klippe de tråde i hullet, som allerede sidde løse med en lille saks.

Du kan også med en fordel starte med at lave en lille syning rundt langs kanten af hullet, som vi har vist på billedet hér. 

Strømpe med hul i
Stoppe strømper

Step 3:

Nu kan du gå i gang med at væve nyt stof. Start fra bunden til toppen. Den bedste måde er at følge linjerne i strømpens oprindelige stof. Når du har syet hele vejen på tværs af hullet og et par millimeter på hver sin side af hullet, er det tiden til at skifte retning. 

Step 4:

Sy nu på den anden led imens du er opmærksom på, hele tiden at føre nålen over og under de lodret gående tråde, som du lavede i Step 3. Hver gang du har vævet et par rækker skal du forsigtigt presse dem sammen for at øge tætheden af din vævning. 

Hul i strømpe repareret

Step 5 (sidste skridt i stoppe-strømpe-guiden):

Du er nu snart færdig med at stoppe dine strømper. Bliv ved indtil du har vævet hele vejen på tværs af hullet. Sy et par gange rundt, lav en lille knude og klip den resterende del af tråden af. Du er nu færdig og kan læne dig tilbage og nyde den gode følelse. Du har tilmed også lært at stoppe strømper til næste gang, du skulle få brug for det.

At stoppe strømper er en gammel disciplin, som formodentlig stammer helt tilbage fra den gang, at strømper var noget man strikkede selv. Hjemmestrikkede sokker var mere normalen end undtagelsen for år tilbage. Dengang skete det ofte at strømperne bliver strikket derhjemme om aftenen. Nogen gange af uldgarner, som kom fra får i nærheden. Så giver det næsten sig selv at stopning af strømper var noget, som blev set som helt naturligt, fordi det var betydeligt nemmere at stoppe strømper end det var at strikke et par nye.

Spørger du din mor eller bedstemor er der derfor stor sandsynlighed for at de kan forklare eller vise dig, hvordan man stopper strømper. Mange havde dengang et såkaldt stoppeæg liggende derhjemme. Stoppeægget udfyldte samme funktion, som vi beskriver ovenfor med tennisbolden eller pæren. Altså at strække stoffet, så det er nemmere at stoppe strømperne.

Et lidt sjovt ordspil er, at man kan hjælpe med at stoppe tøjspild ved at stoppe strømper. Men det er ikke desto mindre rigtigt. Vi kan alle sammen bidrage til at minimere tøjets belastning af miljøet ved at købe mindre tøj og få det tøj vi har til at holde længere. Når du lærer hvordan man stopper strømper, lærer du altså også, hvordan du kan få dine strømper til at holde længere, dermed behøver du ikke at købe så mange af dem, og så medvirker du til at belaste miljøet mindre.

Nogen strømper er lavet til at holde længere end andre. At stoppe strømper er ikke specielt svært, men det er heller ikke nødvendigvis noget, man har lyst til at lave særligt ofte. Hos the-basics arbejder vi med at udvikle strømper, som kan holde til rigtigt meget slid inden der går huller i dem. Til det formål bruger vi en slidstyrke tester, som måler den mængde af slid, som en strømpe kan holde til inden der går hul i den.

Similar Posts