Sådan stopper du huller i dine strømper

You are currently viewing Sådan stopper du huller i dine strømper

Vi kender alle den irriterende følelse af at have et hul i en strømpe, og selv kvalitets strømper går før eller siden i stykker.

Vi kender alle den irriterende følelse af at have et hul i en strømpe, og selv kvalitets strømper går før eller siden i stykker. De fleste tænker nok: Hvorfor skal jeg reparere en strømpe, når det ikke er dyrt at købe et nyt par? At reparere et hul i en strømpe er ikke svært, og så er det bedre for miljøet en at købe nye. Er det ikke grund nok? Dermed ikke sagt, at du skal fortsætte med at reparere på strømper, der allerede har 5-6 huller, men små huller i strømper af høj kvalitet, kan forlænge levetiden betragteligt. Du hjælper både vores fælles miljø og du sparer penge.

Det er både billigere og hurtigere at reparere gamle strømper end at købe nye. 

Målet med at stoppe dine strømper, er ikke nødvendigvis at skulle reparere dem gentagende gange, indtil der er mere af din egen sytråd end af den oprindelige strømpe. Det handler blot om at forlænge livet på dine strømper ved at lave små reperationer af dit tøj, når det er nødvendigt i stedet for at smide det ud. Det er både billigere og hurtigere at reparere dine strømper selv. Herunder finder du en hurtig guide til, hvordan du nemt kan reparere dine strømper, så du kan spare penge og hjælpe med at beskytte miljøet ved ikke at smide din ellers brugbare strømper ud.

Du skal bruge:

  • Sytråd
  • Synål
  • En rund genstand: F.eks. en tennisbold, en elektrisk pære eller én af de her små champignon formede treæ-ting, som er specielt lavet til at reparere strømper med 
  • Og en strømper med hul i  😊 

Step 1: Først skal du finde en sytråd, der passer i farven på strømpe.

(Vi bruger sort i denne guide for at gøre det nemmere at se). Klip et passende stykke tråd – ca. 2 armlængder – og tråd nu nålen og lige tråden dobbelt. 

 

Step 2: Stik nu tennisbolden eller elpæren ind i strømpen, så den strækker strømpen ud og gør det nemt at tilgå hullet. 

Sno strømpen stramt sammen derunder, så den ikke kan rykke sig rundt mens du syer. For at undgå tråde, der stikker ud, bør du klippe de tråde i hullet, som allerede sidde løse med en lille saks. 

Du kan også med en fordel starte med at lave en lille syning rundt langs kanten af hullet, som vi har vist på billedet hér. 

Step 3: Nu kan du gå i gang med at væve nyt stof. Start fra bunden til toppen. Den bedste måde er at følge linjerne i strømpens oprindelige stof. Når du har syet hele vejen på tværs af hullet og et par millimeter på hver sin side af hullet, er det tiden til at skifte retning. 

 

Step 4: Sy nu på den anden led imens du er opmærksom på, hele tiden at føre nålen over og under de lodret gående tråde, som du lavede i Step 3. Hver gang du har vævet et par rækker skal du forsigtigt presse dem sammen for at øge tætheden af din vævning. 

Step 5: Bliv ved indtil du har vævet hele vejen på tværs af hullet,  sy et par gange rundt, lav en lille knude og klip den resterende del af tråden af. Du er nu færdig og kan læne dig tilbage og nyde den gode følelse 🙂